Ocet jabłkowy na odchudzanie
Odchudzanie jest procesem długofalowym i żmudnym. Można pomóc sobie stosując naturalne wspomagacze. Jednym z nich jest ocet jabłkowy. Jest to proces fermentacji jabłek. Można używać go do mięs, sosów, sałatek, ale można też przygotowywać tonik do picia na bazie octu jabłkowego. Pijemy go 3 razy dziennie, po jednej łyżeczce od herbaty rozcieńczonej w szklance wody. Pierwsza porcja powinna być wypita na czczo rano. Stosowanie takiej mikstury zapobiega napadom głodu oraz łagodzi apetyt na słodycze. Zawiera także wiele witamin, minerałów i składników odżywczych, np. polifenoli. beta-karotenu, flawonoidów. Stymuluje żołądek do produkcji większej ilości enzymów trawiennych dzięki czemu ułatwia trawienie tłuszczu i białek. Oczyszcza organizm ze złogów oraz obniża poziom złego cholesterolu. Osoby, które chorują na cukrzycę i choroby układu trawiennego powinny skonsultować picie toniku z octu jabłkowego z lekarzem. Nie należy też pić większej ilości octu niż zalecana, nadmiar może prowadzić do rozstroju żołądka, erozji szkliwa, obniżenia potasu w organizmie.