Najważniejsze zasady zdrowego żywienia
Chcąc opisać zasady zdrowego żywienia, wypada przytoczyć idee, jakie przyświecają zwolennikom poszczególnych diet żywieniowych, zwłaszcza tych które szczególnie silnie podkreślają dobroczynny wpływ na ludzkie zdrowie owoców i warzyw. Ponieważ odżywianie organizmu polega przede wszystkim na dostarczaniu mu niezbędnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania składników i mikroelementów, najistotniejszą zasadą jest stosowanie urozmaiconego jadłospisu, uwzględniającego bogactwo wartościowych owoców i warzyw. Codzienne menu należy komponować w ten sposób, by najobfitsze w składniki odżywcze i dostarczające najwięcej energii było śniadanie. Pozostałe posiłki powinny być równomiernie rozłożone w czasie dnia, a suma wszystkich powinna wynosić pięć. W miarę możliwości należy ograniczać szkodliwe składniki pokarmowe, takie jak cukier i niektóre tłuszcze. Warto oprzeć dietę na pokarmach surowych, gotowanych i pieczonych, wyrzekając się zwłaszcza tych smażonych. Nie można zapominać także o regularnym nawadnianiu organizmu, dając pierwszeństwo wodzie mineralnej i naturalnym sokom.