Kwasy tłuszczowe
O kwasach tłuszczowych zrobiło się w mediach głośno w ciągu ostatnich lat. Zalecano szczególnie sięgać po mięso ryb, by dostarczać organizmowi nienasyconych kwasów omega. Są dwa główne rodzaje kwasów – omega 3, 6 i omega Te pierwsze odpowiadają między innymi za wiązanie wapna i transport jonów wewnątrz organizmu. Hamują także rozwój procesów zapalnych, w ten sposób pozwalając na lepsze radzenie sobie z wieloma chorobami. Mają działanie przeciwzakrzepowe, pomagają osobom chorym na serce, na choroby skóry i naczyń oraz alergię. Mają także dobry wpływ na tych, którzy mają skłonność do depresji. Kwasy omega 6 mają szczególnie dobry wpływ na skórę. Regulują poziom cholesterolu, ale w nadmiernej ilości mogą przyczyniać się do rozwoju groźnych chorób. Natomiast kwasy omega 9 zmniejszają ilość widzialnych kwasów żołądkowych, a także wpływają pozytywnie na układ krwionośny (w tym serce). Kwasy występują w rybach, ale także w roślinach, m.in. olejach roślinnych, nasionach oraz orzechach i daniach powstałych na bazie tłuszczu roślinnego.