24 listopada 2024

Warzywa i owoce – czy zawsze są zdrowe?

Zwolennicy zdrowej żywności podkreślają szczególnie mocno zalety odżywcze, jakimi odznaczają się warzywa i owoce. Powszechnie wiadomo, że zdrowa dieta to taka, które w nie obfituje. Przekonanie to jest jak najbardziej słuszne, jednak wobec realiów dzisiejszego świata może rozmijać się nieco z rzeczywistością. Odkąd w rolnictwie znaczący udział ma stosowanie środków chemicznych, których zadaniem jest gwarantowanie lepszych zbiorów, jakość otrzymywanych z takich upraw warzyw stanęła pod znakiem zapytania. Najpoważniejszym problemem wydaje się używanie pestycydów, czyli substancji mających uśmiercać szkodniki, które żerują na rosnącym pożywieniu. Kłopot w tym, że trujące związki chemiczne znajdujące się w tych środkach, przenikają w pewnym stopniu także do warzyw, które z założenia chronią. Warzywa silnie zanieczyszczone pestycydami mogą wywołać zatrucia, zaś te zawierające śladowe ilości powoli lecz konsekwentnie podkopują zdrowie ludzkiego organizmu. Najrozsądniejszym wyjściem jest więc obecnie wybieranie warzyw pochodzących z upraw ekologicznych.