Błonnik – sekret zdrowego przewodu pokarmowego… i nie tylko
O błonniku mówi się wiele – reklamy telewizyjne, artykuły prasowe, medyczne doniesienia podkreślają bowiem zbawienny wpływ tej wyjątkowej substancji na stan przewodu pokarmowego. Zawarty między innymi w warzywach i owocach błonnik wspiera pracę jelit – usprawnia i reguluje perystaltykę, czyli pasaż treści pokarmowej, zapobiegając zaparciom i wzdęciom, a jednocześnie przeciwdziałając biegunkom. Błonnik uznaje się zatem za substancję wspomagającą wypróżnianie. Okazuje się jednak, że błonnik zbawiennie wpływa nie tylko na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, ale jego częste spożywanie pomaga w walce o ogólne zdrowie i kondycję organizmu. Dowiedziono bowiem, że błonnik znacznie ogranicza wchłanianie tłuszczów i glukozy w jelitach – dzięki temu chroni ustrój przed rozwojem cukrzycy i otyłości, za którą podążają niebezpieczne powikłania – nadciśnienie tętnicze, zawał serca i udar mózgu. Poznaliśmy więc kolejny ważny powód, dla którego warto codziennie, minimum pięć razy sięgać po warzywa i owoce.